Автор: Киър Джайлс, Си Ен ЕнДоставките на ракетни системи HIMARS, системи

...
Автор: Киър Джайлс, Си Ен ЕнДоставките на ракетни системи HIMARS, системи
Коментари Харесай

Си Ен Ен: Всичко, което удължава войната в Украйна, е в полза на Русия и срещу Запада

Автор: Киър Джайлс, Си Ен Ен

Доставките на ракетни системи HIMARS, системи за противовъздушна защита " Пейтриът ", танкове " Ейбрамс ", касетъчни муниции и изтребители F-16 за Киев следваха еднакъв модел: първичен отвод от страна на Вашингтон, последван от опозиция против месеци лобиране от страна на украински публични лица, подкрепени от публичното мнение на Запад, възможни подмятания за смяна на мнението и най-после удостоверение, че Украйна ще получи оръжията.

Най-новото съоръжение, което е на масата, е армейските тактически ракетни системи с огромен обхват на деяние (известни също като АТАCМС) - понастоящем на стадий " подмятания ", макар че от дълго време са приети за решителен фактор за напъните на Украйна да прогони съветските нашественици.

Както при всяко повтаряне на този цикъл, страстите измежду поддръжниците на Украйна са високи. Никой не може да каже сигурно, че в случай че през 2023 година Украйна получи всичко, което изиска, това ще разреши на въоръжените ѝ сили да изтласкат съветските нашественици до момента. Сигурно е обаче, че забавянето и съмнението костваха човешки животи - не на последно място посредством удължение на времето, с което Русия разполагаше, с цел да построи своите пластове от минирани и укрепени отбранителни линии.

Но до момента в който акциите за даване на Украйна на някоя от най-съвременните оръжейни системи, които сега са преди всичко в листата с покупки, са значителен детайл от поддържането на публичната поддръжка, те също по този начин отвличат вниманието от потоците от по-малко блестящи и по-обикновени материали, които са непрекъснати през цялата война - като муниции, облекло, транспортни средства и медицински материали.

Фокусирането върху една-единствена дарба в даден миг рискува да я издигне до статута на " чудодейно оръжие ", което ще завоюва войната независимо, за разлика от интегрирана част от дълготрайно и разрастващо се създаване на качества.

Парадоксът е, че Съединени американски щати са най-големият по размер снабдител на военна поддръжка за Украйна, само че също по този начин получават и най-вече рецензии за това, че не дават на Украйна това, от което се нуждае, точно тъй като имат най-вече за предоставяне.

Публичните рецензии се концентрират върху възприеманата от Съединени американски щати несъразмерна угриженост за предизвикателство на съветска " ескалация ". Американски чиновници акцентират, че механически аспекти като логистика, образование, поддръжка, инфраструктура и доставка постановат действителни забавяния при даването на нови въоръжения на Украйна. И те са прави - само че най-голямото закъснение непроменяемо е политическото задържане преди този развой даже да стартира.

След като политическите спирачки паднат, съдружните сътрудници демонстрират подготвеност да работят бързо даже по извънредно амбициозни планове като даването на изтребители F-16. По-специално Обединеното кралство поредно е водещо в устрема си да даде на Украйна това, което тя желае, както и да пренебрегне опасенията на Съединени американски щати по отношение на това какво Украйна може да реализира с това, което й е предоставено.

Междувременно обаче езикът на " съветските червени линии " към момента наподобява дефинира политиката на Съединени американски щати. Сред някои западни политици съществува извънредно упоритата концепция, че Съединени американски щати нямат никакви лостове за въздействие, самодейност или деяние и вместо това могат да бъдат страна в тази борба единствено при изискванията на Русия. Това докара до упорити догатки, че Съединени американски щати не желаят да дадат опция за безапелационна украинска победа заради безмълвно или категорично съглашение да не побеждават Русия.

А различията във връзка с Украйна в системата на Съединени американски щати се показват освен в несъгласия в политиката, само че и в акция на анонимни брифинги за американските медии, които слагат под подозрение както воденето на войната от страна на Украйна, по този начин и способността ѝ да я завоюва.

Крайният резултат е, че Съединени американски щати водят коалиция на нежелаещите измежду поддръжниците на Украйна, където Германия неведнъж е посочвала Америка в опит да оправдае личното си отвращение да доставя оръжия, а в тази ситуация с танковете " Леопард " - даже да попречва други да го създадат.

Но защото войната наближава третата си година, има съществени причини, че сдържаността е била саморазрушителна тактика. Не единствено, че акцентът върху избягването на ескалация успокоява Русия, че може да продължи безнаказано да опустошава стопанската система на Украйна и да убива цивилни жители посредством удари с дронове и ракети.

Всичко, което удължава спора - като да вземем за пример решенията за поддръжка на Украйна, които бяха подбудени от нерешителност във връзка с това какво да се доставя - играе в интерес на доста от преимуществата на Русия и слабостите на Запада.

И защото бойните дейности се проточват до 2024 година и вероятно по-късно, западните поддръжници ще се затрудняват да дават това, от което Украйна се нуждае. Щедрата поддръжка на Съединени американски щати за Украйна е застрашена от политическите трендове там още преди възможната промяна на президента.

Така че, когато украинският президент Володимир Зеленски дойде тази седмица в Съединени американски щати, с цел да призове още веднъж за интернационална поддръжка, той се обръща освен към колебаещите се членове на Организация на обединените нации. Той знае, че съществува риск в последна сметка да стартира да се затваря прозорецът за поддръжка от самия Вашингтон.

И даже без да се взема поради търпимостта на гласоподавателите към икономическата цена, неуспехът да се рестартира съществено европейската отбранителна индустрия значи да се търсят все по-трудно и по-широко по света муниции и оръжия, които са от значително значение за оцеляването на Украйна.

Например в Обединеното кралство незабавната поддръжка е лимитирана от 30-годишните съкращения в защитата, които оставиха шкафа празен. Критичните дефицити в запасите от муниции бяха открити доста преди 2022 година, доставката на гаубици за Украйна наложи незабавно закупуване на заместители от Швеция и има съществени индикации, че дребното подаяние на Обединеното кралство от 14 танка Challenger 2 съставлява забележителна част от броя на танковете, които английската войска към момента има в редовност.

Но укрепването на Украйна е основен фактор за дълготрайната сигурност на Европа, както и за изхода от актуалната война. За Русия това е " безконечна война ", която визира фундаментални хрумвания за съветската еднаквост и за която президентът Владимир Путин е подготвен да нанесе големи стопански и човешки загуби на страната си.

Дори изтласкването на всички до един съветски бойци от окупираните Източна Украйна и Крим няма да постави завършек на войната, до момента в който Русия към момента разполага с артилерия, ракети и безпилотни самолети, с които да прави унищожителни офанзиви, до момента в който възвръща сухопътните си сили за идната атака.

Повечето западни водачи свършиха извънредно слаба работа, с цел да обяснят на своите гласоподаватели, че това значи, че големите реинвестиции в защитата и промишленостите, които я поддържат, са жизненоважни и закъснели. Тъй като Съединени американски щати от ден на ден се концентрират върху Китай, отбраната на Европа от ден на ден ще зависи от тези страни на първа линия, които схващат опасността и са подготвени да я одобряват съществено.

След десетилетия, в които можеше да се преструва, че военните закани са в предишното, останалата част от Европа би трябвало незабавно да осъзнае, че разноските за защита не са доброволен разкош.

Напротив, това е цената, която би трябвало да се заплати за шерването на един континент с Русия.

 

Превод: dnes.dir.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР